piątek, 18 listopada 2016

Irish Stew


Składniki:

•  2 łyżki oleju rzepakowego • 1 kg barku jagnięcego pokrojonego na kawałki • 2 cebule obrane i posiekane w grube pióra • 3 łodygi selera pokrojone • 1 liść laurowy • 4 duże marchewki, obrane i posiekane w grubą kostkę • 1 litr bulionu wołowego lub jagnięciego • 900gr ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry 1cm •  masło • sól morska i zmielony czarny pieprz • kromki  białego chleba 

Przygotowanie:

Ustawić duży garnek na dużym ogniu, dodać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na złoty kolor jagnięcine w dwóch partiach. Wyjąć i odstawić na talerz. Zmniejszyć ogień, dodać kolejną łyżkę oleju i smażyć cebulę, seler i marchewkę przez 4-6 minut, aż warzywa zmiękną. Rozgrzać piekarnik do 160 ° C.  Mięso przełożyć do garnka wraz z liściem laurowym , doprawić solą morską i zmielonym czarnym pieprz i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i powciskać  plasterki ziemniaka w dół i w poprzek górnej części gulaszu, doać  odrobinę masła i jeszcze raz przyprawić solą morskią i pieprzem. Przykryć i ustawić w piekarniku na około 1 ½ godziny, aż mięso będzie miękkie, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze przez kolejne 10 minut, aż ziemniaki się zarumienią. Można serwować gulasz od razu lub zostawić pod przykryciem na noc w lodówce, aby nabrał smaku. Podawać w głębokich talerzach z kromkami białego chleba.

czwartek, 17 listopada 2016

Proste i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie, włoskie menu:

1. Bruschetti z pastą z oliwek

 Przygotowanie:

200 g małych zielonych oliwek • 2 anchois w oliwie • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki orzeszków pinni • 1 łyżeczka kaparów w occie i soli • oliwa i 1 łyżka octu winnego • bagietka

Wszytkie składniki ( poza bagietką) zmiksować. Bagietkę pociąć pod skosem w niezbyt grube kromki i zgrillować w piekarniku, żeby były chrupiące. Na ciepłe kromki nakładać pastę z oliwek.

 

2. Spaghetti alla puttanesca

Składniki:

• opakowanie spaghetti • 1 puszka anchois • 1 papryczka chilli ( bez pestek)• 2 ząbki czosnku • 2 łyżki kaparów • 100 gr czarnych oliwek • oliwa z oliwek • 500 gr pasty pomidorowej

Przygotowanie:

Papryczkę i czosnek posiekać drobno, czosnek zeszklić na oliwie. Do czosnku dodać rozdrobnione anchois, papryczkę chilli i smażyć przez ok. 5 min. Dodać pastę pomidorową i zagotowć. Następnie  pokroić oliwki w plasterki, dodać do sosu razem z kaparami. trzymać na ogniu następne 5 min. Zdjąć z ognia.

Makaron ugotować, odsączyć, dodać do sosu i wymieszać. Podawać natychmiast. Można ozdobic listkiem bazykii lub posypać natką pietruszki.

 

3. Zapiekane jabłka z cynamonem pod kruchą kołderką

Składniki:

• 2 jabłka • 2 łyżeczki cukru waniliowego • sok z limonki • cynamon • 1 opakowanie kruchego ciasta

Przygotowanie:

Jabłka umyć i ściąć czubki z ogonkiem. Usunąć gniazda nasienne. Wydrążyć jabka, tak aby utworzyć z jabłka pucharek. Wydrążoną część pokroic w kostkę, skropic cytryną, dodać cukier i pozostawić na 30 minut. Posypać cynamonem. Napełnić jabłkowe pucharki przygotowanymi owocami i przykryć pokrojonym w paski kruchym ciastem. Piec przez 20 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ostudzić, posypać cukrem puderm i podawać jeszcze ciapłe.

czwartek, 08 października 2015
Jabłka, jabłka, jabłka. Smak jesieni. Co z nimi zrobić? Kwaśne, słodkie, soczyste, czerwone,żółte.. Prosto z sadu lądują na kuchennym stole, jeszcze ogrzane bladymi promieniami słońca i pachnące pożółkłymi liśćmi. Poniższy przepis pochodzi ze starych zeszytów mojej Mamy, która bardzo często przygotowuje to ciasto ku uciesze wszystkich domowników.
poniedziałek, 28 kwietnia 2014

 Składniki:

1 kurczak

4-5 wątróbek drobiowych

2 marchewki, seler, pietruszka, natka, cebula

1 bułka

2 jajka

ziele angielskie

liść laurowy

sól, pieprz

 Domowy pasztet drobiowy

Oczyszczonego kurczaka zalewamy zimną wodą, dodajemy włoszczyznę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości i mielimy razem z marchewką     i surową wątróbką. Dodajemy namoczoną w bulionie bułkę, jajka i przyprawy. Wyrabiamy i w zależności od gęstości dolewamy odpowiednią ilość wywaru.

Wyrobioną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy             w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę, aż pasztet sie zrumieni, a boki zaczną odstawać od formy.

 

wtorek, 01 kwietnia 2014

Jajecznica, zwana w Cieszynie wajecznicą, danie na pozór proste, kawalerskie i nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych. Znane w kuchni od wieków. Uwielbiana ze szczypiorkiem, cebulką, kiełbasą, pomidorami. Ze śmietanką, na maśle, ścięta mniej lub bardziej. Podana na ciepłym talerzu, chlebie lub na zimno. Każdy ma swój ulubiony przepis i sposób podania. 

Mnie przypadł do gustu ten opisany przez Józefa Ondrusza w opracowaniu pt. "Obrzędy i zwyczaje"  dotyczącym Śląska Cieszyńskiego:

"Z Zielonymi Świętami były związane przede wszystkim zwyczaje pasterskie i smażenie jajecznicy. (…) Po południu, zwłaszcza kiedy dopisała słoneczna pogoda, po wsiach odbywało się smażenie jajecznicy. Krewni albo też sąsiedzi tworzyli grupki i udawali się pod las lub nad rzekę, gdzie z dużych kamieni układali palenisko, na którym smażono jajecznicę. Gospodynie w fartuchach przynosiły po kilka jajek, po sporym kłepetku wędzonej słoniny, duży rondel i wszystko, co do smażenia było potrzebne oraz bochen razowego chleba. Gospodarze przynosili w zanadrzu coś ostrzejszego dla rozweselenia nastroju. Młodzież na tę jajecznicową biesiadę zapraszała również jakiegoś wiejskiego muzykanta, bo była to doskonała okazja do śpiewu i tańca. Usmażoną jajecznicę gospodynie nakładały na kromki razowca i roznosiły obecnym. Po posiłku gwarzono, śpiewano, tańczono i bawiono się aż do późnego wieczora."

Ponieważ wiosnę  czuć już wszędzie, zamiast siedzieć w domu, zaproście swoich bliskich, przyjaciół znajomych  na pierwszy wiosenny piknik z jajem!:)
środa, 26 marca 2014

Dziś zapraszam na dwór francuski, gdzie w swej kuchni słynny cukiernik  Antoine Carême stworzył deser dla cara Aleksandra I na bazie kruchego ciasta i owoców. Ciasto to nazwał Charlotte Russe od imienia księżnej Charlotty Pruskiej, poźniejszej carycy, żony Mikołaja I.

Ciasto najwyraźniej przypadło do gustu skoro od wieków króluje na naszych stołach. W Polsce to ciasto, znane pod nazwą szarlotka, nadziewane jest jabłkami  z dodatkiem rodzynek i cynamonu, chociaz orginalny przepis dopuszcza również inne owoce takie jak: gruszki, morele, brzoskwinie.

Jeśli macie ochote na pachnącą cynamonem kuchnię wypróbujcie przepis na najłatwiejszą szarlotkę świata:

Najłatwiejsza szarlotka

Wystarczy połączyć ze sobą:

2 szklanki mąki

20 dkg masła

3/4 szklanki cukru pudru

3 zółtka

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzic w lodówce.

4-6 dużych kwaśnych jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok, wymieszać z łyżeczką cynamonu i 4 łyżkami cukru.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.  Z 2/3 ciasta wylepić okrągłą formę ( wcześniej posarowaną masłem). Gesto nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor ( ok. 10 min). Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą i wyłozyc jabłka i przykryć paseczkami pozostałego ciasta. Piec ok. 30 min. 

środa, 19 marca 2014

 Dziś święto Św. Józefa. Wszystkim Józefom składam najlepsze życzenia i dedykuję ten oto przepis na pyszny torcik Rafaello. 

Biszkopt:

6 jajek

6 łyżek cukru

6 łyżek mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać żółtka i  nadal ubijać. Na koniec dodawać po jednej łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do małej okrągłej formy. Piec 25 min. w tem. 180 stopni.  Po upieczeniu ciasto wystudzić, a następnie przedciąć na dwa placki. Jeden będzie stanowił spód tortu, drugi należy skruszyć.

Krem:

2 śmietany Śnieżki Gellwe

200 ml advokata

 1 śmietana kremówka 36%

 ok. 10 dkg płatków migdałowych

wiórki kokosowe

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, powoli dodać 2 śnieżki i nadal ubijać jeszcze 3 min. Do śmietany bardzo powoli wlewać advokata nie przerywając ubijania. Krem podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać płatki migdałowe, do drugiej pokruszony biszkopt.

Przygotowanie tortu:

Na  biszkoptowy spód wyłożyć krem z pokruszonym biszkoptem, na to warstwę kremu z migdałami. Wierzch  posypać wiórkami kokosu. Tak przygotowany torcik włożyć na kilka godzin do lodówki.

Palce lizać!

Sałatka makaronowa z szynką i mozarellą


Składniki:

1 puszka kukurydzy

15-20 dkg makaronu np. kolorowe kokardki

8 pomidorków koktajlowych

2 pomidory

15 dkg szynki gotowanej

1-2 gomółek sera mozarella

kilka listków bazylii

 

Sos:

1 mały jogurt naturalny

2 łyzki majonezu

2 łyzki soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka sosu Worcester

sól, cukier, pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente a następnie wystudzić. Szynkę i ser mozarella pokroić w kostkę średniej wielkości. Pomidorki małe pokroić na ćwiartki, normalne zaś na małe kawałki. Przełożyć do miski makaron, kukurydzę, ser mozarella, szynkę i pomidory. Posiekać drobno bazylię i dodać do sałatki. Kilka listków zostawić do dekoracji.

Łyżkę soku z cytryny wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Następnie, tak przyrządzoną oliwę, wymieszać z wszystkimi składnikami i wstawić do lodówki na około 20 min.

Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i sosem Worcester, 1 łyżką soku cytrynowego, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać, przybrać bazylia i ponownie schłodzić w lodówce. Smacznego!!!

 

niedziela, 09 marca 2014

Risotto alla milanese (Risotto giallo) to znane chyba na całym świecie danie, które sławę zyskało dzięki złotej przyprawie- szafranowi. Jest to najdroższa przyprawa świata wytwarzana  ze słupków szafranu uprawnego Crocus sativus. Tak, tak krokusa! Jednak niech zdjęcie  nie zmyli czytelnika, nie jest to ten gatunek, kótry możemy podziwiać wczesną wiosną w Tatrach. Jak podają źródła, aby uzyskać 1 kg przyprawy należy zebrać 150 tys. krokusów.

Szafran uprawny

Risotto giallo pochodzi z  Lombardii, regionu północnych Włoch, którego stolica jest Mediolan. Istnieje wiele legend na temat narodzin tego dania, jednak najbardziej wiarygodną, chociaż z duża dawką fantazji jest historia opisana w rekopisie znajdującym się w bibliotece Trivulziana w Mediolanie.

W 1574, kiedy budowano słynną katerę mediolańską "Il Duomo". Mistrz flamandzki Valerio Flandria, który w owych czasach pracował w Katedrze nad witrażami Św. Heleny, miał asystenta o przydomku "Szafran" (miał manię dodawania odrobiny żółtego barwnika do wszystkich kolorów które mieszał). Pewnego dnia, dla żartu, mistrz Flandria powiedział mu, że jak tak dalej pójdzie, któregoś dnia doda zółty barwnik również do risotto. "Szafran" wział jego słowa na serio i w dzień ślubu córki mistrza Flandrii dogadał się z szefem kuchni, który organizował bankiet, że do risotto, które będzie podawane na uroczystości, poza masłem, zwyczajowo dodawanym  do potrawy, dodadzą także żółtego barwnika czyli szafranu. Mówi się, że miał to być także akt zazdrości, który miał zakłocić zaslubiny młodej pary. "Szafran" podobno smalił cholewki do córki swojego mistrza, ale został odprawiony. Oczywiście resultat kuchennych eksperymentów był przeciwny od zamierzonego. Przepis okazał się sukcesem nie tylko ze względu na pikantny smak, uzyskany dzięki szafanowi, ale i żółty kolor- synonim radości. Stosownie do okoliczności!

źródło:http://www.italiasquisita.net/

 źródło:http://www.italiasquisita.net/

A oto i  przepis na Risotto alla milanese prosto spod mediolańskiej katedry, w wersji nieco uwspółczześnionej z winem:

35 dkg włoskiego ryżu np. Arborio

8 dkg masła (ok. 2 sporych łyżek)

1 i 1/2 l bulionu mięsnego

8 dkg twardego dojrzewającego sera np. Parmiggiano Reggiano

1 mała cebula

1 opakowanie szafranu

sól

W szerokim rondlu rozpuścić łyżkę masła  i zeszklić posiekaną cebulkę. Dodać ryż i mieszać, aż stanie się przeźroczysty. Nie przerywając mieszania dodać połowę bulionu, doprawić solą i gotować na małym ogniu często mieszając, do całkowitego wchłonięcia. Stopniowo dodawać resztę bulionu. Przed końcem gotowania rozpuścić szafran w odrobinie letniego rosołu i dodać do potrawy. Na koniec zdjąć z ognia, dodać łyżke masła, starty ser i energicznie wymieszać. Pozostawić chwilkę pod przykryciem, aby składniki sie delikatnie skleiły. Natychmiast podawać.

 

p.s. W orginalnym przepisie znajdziecie  jeszcze jeden składnik- szpik wołowy, który dodaje się na początku gotowania  do rozpuszczonego masła. Jednak jeśli bulion będzie przygotowany z kością wołową nie ma takiej potrzeby. Do risotto można dodać jeszcze białe wytrawne wino ok. 1/2 szklanki. Winem zalewamy zeszkolony ryż, a następnie, po odparowaniu dodajemy bulion.

 

 

niedziela, 02 marca 2014

Dziś przepis na sałatkę jakiej jeszcze nie znacie. Bardzo przypadła do gustu moim gościom, dlatego postanowiłam podzielić się przepisem z Wami. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 czerwona papryka

6-7 ogórków kiszonych

7-8 pieczarek konserwowych

mała puszka kukurydzy Pudliszki

1 czerwona cebula

15 dkg sera mozarella lub w typu mozzarella

sól

pieprz

kurkuma

majonez lekki Babuni

olej  lub oliwę do smażenia

 Kurczaka pokroić w drobna kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i smażyć na dość ostrym ogniu cały czas mieszając,  aż mieso będzie białe i miękkie ok 5 min. Na koniec dodać 1/3 łyżeczki kurkumy dla nadania  koloru.

Pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę, dodac kukurydzę, wystudzonego kurczaka, doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki majonezu. Wymieszać.

Zdjęcia przy drugim podejściu, tym razem nie zdążyłam:)

Smacznego!

 
1 , 2
Darmowy licznik odwiedzin