Blog > Komentarze do wpisu

Gulasz po irlandzku- 100% Irish taste

Irish Stew


Składniki:

•  2 łyżki oleju rzepakowego • 1 kg barku jagnięcego pokrojonego na kawałki • 2 cebule obrane i posiekane w grube pióra • 3 łodygi selera pokrojone • 1 liść laurowy • 4 duże marchewki, obrane i posiekane w grubą kostkę • 1 litr bulionu wołowego lub jagnięciego • 900gr ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry 1cm •  masło • sól morska i zmielony czarny pieprz • kromki  białego chleba 

Przygotowanie:

Ustawić duży garnek na dużym ogniu, dodać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na złoty kolor jagnięcine w dwóch partiach. Wyjąć i odstawić na talerz. Zmniejszyć ogień, dodać kolejną łyżkę oleju i smażyć cebulę, seler i marchewkę przez 4-6 minut, aż warzywa zmiękną. Rozgrzać piekarnik do 160 ° C.  Mięso przełożyć do garnka wraz z liściem laurowym , doprawić solą morską i zmielonym czarnym pieprz i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i powciskać  plasterki ziemniaka w dół i w poprzek górnej części gulaszu, doać  odrobinę masła i jeszcze raz przyprawić solą morskią i pieprzem. Przykryć i ustawić w piekarniku na około 1 ½ godziny, aż mięso będzie miękkie, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze przez kolejne 10 minut, aż ziemniaki się zarumienią. Można serwować gulasz od razu lub zostawić pod przykryciem na noc w lodówce, aby nabrał smaku. Podawać w głębokich talerzach z kromkami białego chleba.

piątek, 18 listopada 2016, jolkia79

Polecane wpisy

Darmowy licznik odwiedzin